- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.10.2010, 14:18)
- Adelina Dragomir , Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană îi cere lui Băsescu să elimine din Strategia de Apărare menţiunile referitoare la mass-media
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a trimis, miercuri, o scrisoare şefului statului, prin care îi solicită preşedintelui să retragă din Parlament Strategia Naţională de Apărare şi să o modifice, în sensul eliminării menţiunii referitoare la mass-media din capitolul privind vulnerabilităţile.
Urmărește
39 afișări
Geoană îi cere lui Băsescu să elimine din Strategia de Apărare menţiunile referitoare la mass-media (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă al lui Mircea Geoană, scrisoarea preşedintelui Senatului vine după ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi liderilor grupurilor parlamentare, atrăgând atenţia asupra faptului că adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare în forma sa iniţială ar contraveni tratatelor şi convenţiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
"Doresc să vă atrag atenţia în mod deosebit asupra paragrafului în care semnatarii susţin că menţionarea presei în cadrul capitolului Vulnerabilităţi «reprezintă nu doar un act nedemocratic, ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene»", se arată în documentul menţionat.
De asemenea, preşedintele Senatului susţine că este datoria liderilor politici să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a împiedica pierderea credibilităţii României în faţa partenerilor săi europeni.
Conform comunicatului, Mircea Geoană mai atrage atenţia aupra faptului că, în acest moment, toate semnalele internaţionale şi interne converg înspre respingerea menţiunii referitoare la mass-media în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare. "Acest lucru reiese şi din dezbaterile ce au avut loc în cadrul Comisiilor de apărare ale Parlamentului, unde opinia majoritară a fost că prevederile legate de presă ar trebui eliminate din document", menţionează sursa citată.
"Chiar dacă majoritatea din arcul guvernamental ar reuşi să se impună în Parlament şi ar adopta Strategia Naţională de Apărare, este cât se poate de clar că acest document nu este acceptat, în forma sa iniţială, de către o bună parte din societatea românească şi de către comunitatea internaţională. Cred că este nevoie de un acord cât mai larg în ceea ce priveşte conţinutul acestei Strategii de o importanţă crucială pentru buna funcţionare a statului român", mai afirmă Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului mai susţine că decizia şefului statului de a retrage din Parlament Strategia Naţională de Apărare ar reprezenta "un semnal deosebit de important" pentru partenerii europeni ai României şi ar fi un prim pas pentru "consolidarea încrederii" de care se bucură ţara noastră, în timp ce, pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun început pentru "reclădirea dialogului şi a consensului naţional".
La scrisoarea sa, preşedintele Senatului a ataşat şi scrisoarea parlamentarilor europeni semnată de către Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE şi Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA.
Dezbaterea Strategiei de Apărare în comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocată, marţi, din cauza divergenţelor intervenite în interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campanile de presă, parlamentarii PSD şi PNL părăsind sala.
În urma votului dat la o propunere de eliminare din conţinutul Strategiei a menţiunii care enumeră campanile de presă printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale au fost înregistrate 16 opţiuni "pentru", ale parlamentarilor PSD şi PNL, 15 "împotrivă" şi o abţinere.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşacanu, a precizat că în urma votului opoziţia a apreciat că eliminarea a fost adoptată, în timp ce parlamentarii democrat-liberali au susţinut contrariul pentru că nu a fost întrunită majoritatea voturilor exprimate.
"Din punctul meu de vedere, este foarte clar că această referire nu a întrunit sprijinul necesar pentru a fi menţinută în Strategia de apărare. S-a invocat, însă, de către unuii colegi că ar fi trebuit 17 voturi «pentru» şi nu 16 ca să fie jumătate plus unul din numărul total al membrilor Comisiei care erau prezenţi. E adevărat, această procedură se aplică atunci când este vorba despre amendamente în Comisie", a spus Meleşcanu.
PNL a remis, marţi, şi un comunicat în care arată că reprezentanţii partidului au propus eliminarea din textul Strategiei Naţionale de Apărare a României a referinţelor care includeau mass-media în categoria de vulnerabilităţi la adresa securităţii statului, însă propunerea a fost respinsă. "În consecinţă, senatorii şi deputaţii PNL s-au retras de la dezbaterile din Comisiile de Apărare pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a României. Parlamentarii PNL îşi menţin, însă, poziţia şi vor cere în Parlament respingerea acestui document. PNL apreciază că acţiunea actualei guvernări reprezintă un atentat la adresa unei valori fundamentale a oricărei societăţi libere şi democratice: libertatea presei", se arată în comunicat.
Pe de altă parte, deputatul PSD Georgian Pop a criticat interpretarea dată de parlamentarii PDL votului privind eliminarea campaniilor de presă din Strategia de Apărare a şi a susţinut că scoaterea acestei prevederi din text nu diminuează capacitatea de apărare a României.
Georgian Pop a susţinut că propunerea de eliminarea a prevederii referitoare la campaniile de presă a trecut în comisii, fiind adoptată cu 16 voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi o "abţinere".
Consilierul prezidenţial pentru Apărare, Iulian Fota, a declarat, marţi, după şedinţa comisiilor reunite în care s-a discutat Strategia de apărare, că eliminarea prevederilor despre presă din textul documentului nu a fost tranşată, precizând însă că nu este familiarizat cu procedurile parlamentare.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT în luna iunie.
Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est